Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2025 
(styczeń-marzec)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2025, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2024”; duży blok o rynku płytek ceramicznych i jego perspektywach . Ponadto w numerze znajdziecie Państwo artykuły dotyczące układania płytek , zagadnień związanych z reklamacjami oraz relację z targów CEVISAMA 2025. Życzymy miłej lektury i zapraszamy do prenumeraty na 2025 rok.

 

 

Płytki ze szkliwem antybakteryjnym i samoczyszczącym Hydrotect

Na rynku dostępne są płytki ceramiczne ze szkliwem Hydrotect, które wpływają na podniesienie standardów ekologicznych i komfortu codziennego życia. Płytki te są chętnie stosowane w obiektach służby zdrowia, m.in. w Austrii, Niemczech i Szwajcarii. W wielu krajach Europy wykorzystywane są także w hotelach, kuchniach żywienia zbiorowego, restauracjach, łaźniach. Inwestorzy doceniają zalety uszlachetnionego szkliwa (wpływającego na poprawę jakości powietrza i higienę otoczenia). W Polsce płytki ze szkliwem Hydrotect zastosowano już w ubojniach i przetwórniach mięsa. Najczęściej są jednak wykorzystywane w obiektach basenowych.
Płytki pokryte szkliwem Hydrotect, w porównaniu ze standardowymi, mniej się brudzą, łatwiej je czyścić i co ważne, szkliwo działa antybakteryjnie i grzybobójczo oraz eliminuje nieprzyjemne zapachy, a jednocześnie ma bardzo dobre parametry techniczne. Uszlechetnione szkliwa Hydrotect  zachowują wszystkie właściwości standardowego szkliwa, tzn. nie zmieniają jego zabarwienia, nie zmniejszają antypoślizgowości i odporności na ścieranie.

Właściwości płytek do obiektów służby zdrowia i przetwórstwa spożywczego

Łatwość utrzymania w czystości, odporność na wiele związków chemicznych jak również cechy użytkowe pozwalające zachować przez wiele lat odpowiednią jakość, estetykę oraz trwałość powierzchni sprawiają, że płytki ceramiczne od wielu lat stosowane są m.in.w obiektach przetwórstwa spożywczego oraz służby zdrowia. Okładziny i wykładziny ceramiczne były bezproblemowo użytkowane w tego typu pomieszczeniach przez dziesiątki lat. Ostatnio jednak coraz częściej stosowane są systemy z żywic syntetycznych, które wraz z ciągle rozwijającym się segmentem wykładzin rolowych stanowią główną konkurencję dla płytek ceramicznych w pomieszczeniach służby zdrowia oraz przetwórstwa spożywczego. Należy jednak pamiętać, że rynek płytek ceramicznych również ulega ewolucji. Wprowadzane są nowe technologie produkcji (artykuł Rafała Butkiewicza pt. "Płytki ze szkliwem antybakteryjnym i samoczyszczącym
Hydrotect®" ), płytki mają coraz lepsze właściwości użytkowe, zwiększa się paleta wzorów i barw.
 Właściwości jakimi powinny się charakteryzować okładziny ścian i posadzki w obiektach przemysłu spożywczego oraz służby zdrowia to m.in. jak najniższa nasiąkliwość wodna, odporność na ścieranie (nie dotyczy ścian), wytrzymałość na zginanie, odporność na wysoką temperaturę (szok termiczny), odporność na środki chemiczne oraz na plamienie (tabela). Działanie środowiska agresywnego oraz wysokie wymagania dotyczące higieny posadzek i ścian w pomieszczeniach przemysłu spożywczego oraz służby zdrowia,wymuszają stosowanie odpowiednich rozwiązań.

Płytki ceramiczne w obiektach służby zdrowia

Obiekty służby zdrowia muszą spełniać specyficzne wymagania budowlane i techniczne.Wynikają one z intensywnego użytkowania, w tym przez osoby o ograniczonej sprawności bądź całkowiciezależne od pomocy osób trzecich. Musi istnieć gwarancja zapewnienia warunków aseptycznych oraz przeciwdziałania skutkom zanieczyszczenia powierzchni (budowlanychi użytkowych) potencjalnie zakaźnym materiałem biologicznym. Ponadto okładziny i wykładziny ceramiczne muszą umożliwić bezpieczne i sprawne funkcjonowanie elektronicznej aparatury medycznej o specyficznych wymaganiach technicznych. W wyniku doboru właściwych materiałów wykończeniowych powinno następować ograniczenie zakażeń szpitalnych i poprawa bezpieczeństwa pacjentów.
  Płytki ceramiczne są tradycyjnie od wielu lat wykorzystywane w obiektach służby zdrowia do pokrywania ścian i posadzek, jako materiał zapewniający tworzenie gładkich, zmywalnych, nienasiąkliwych powierzchni. Okładziny ceramiczne są łatwe w utrzymaniu czystości i można je poddawać dezynfekcji. Gładkość płytek utrudnia gromadzenie się na nich wszelkich zanieczyszczeń. W przeciwieństwie do wykładzin podłogowych z tworzyw sztucznych, nie emitują lotnych substancji organicznych i nie powodują zanieczyszczenia powietrza we wnętrzu pomieszczeń. Cenną zaletą jest także ich niepalność.

Wymagania higieniczne dotyczące ścian, podłóg i sufitów w zakładach produkujących żywność

Wraz z wprowadzaniem w drugiej połowie XX w. nowych technologii żywności i zwiększaniem jej produkcji, jak również w zwiazku z wydarzeniami, po których żywność w odczuciu konsumentów stała się mniej bezpieczna (m.in. BSE u bydła, stwierdzenie dioksyn w paszach na fermach drobiu i świń w Belgii), stało się jasne, że należy stworzyć nowe przepisy prawne, które wyeliminują wszelkie ryzyko związane z zagrożeniem zdrowej żywności na każdym etapie jej produkcji.
 Państwa członkowskie Unii Europejskiej ustaliły, w ramach nowego prawa żywnościowego, że bezpieczna żywność oznaczać musi żywność wolną od wszelkich szkodliwych dla zdrowia czynników lub ich występowanie ograniczyć do minimalnych, dopuszczalnych ilości. Postanowiono również zmienić sposób nadzoru nad produkcją i przetwarzaniem żywności:
- podstawową odpowiedzialność za bezpieczną żywność przypisać operatorowi (producent, dostawca), stosującemu system analizy ryzyka i krytycznych punktów kontroli (HACCP);
- nadzorować wszystkie części łańcucha pokarmowego, stosując zasadę "from stable to table" (od stajni do stołu, po polsku tłumaczoną często jako zasadę "od pola do jadalni" lub "od wideł do widelca");
- urzędowy nadzór ograniczyć do egzekwowania przestrzegania prawa przez operatora oraz ustanowić zharmonizowane, europejskie systemy kontrolne (obecnie najważniejszy z nich to RASFF [Rapid Alert System Food and Feed] - europejski system powiadamiania o niebezpiecznej żywności, tym żywności pochodzenia zwierzęcego, a także paszach, określonych w przepisach o paszach oraz o materiałachi wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością).