Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2025 
(styczeń-marzec)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2025, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2024”; duży blok o rynku płytek ceramicznych i jego perspektywach . Ponadto w numerze znajdziecie Państwo artykuły dotyczące układania płytek , zagadnień związanych z reklamacjami oraz relację z targów CEVISAMA 2025. Życzymy miłej lektury i zapraszamy do prenumeraty na 2025 rok.

 

 

Właściwości płytek do obiektów służby zdrowia i przetwórstwa spożywczego

Łatwość utrzymania w czystości, odporność na wiele związków chemicznych jak również cechy użytkowe pozwalające zachować przez wiele lat odpowiednią jakość, estetykę oraz trwałość powierzchni sprawiają, że płytki ceramiczne od wielu lat stosowane są m.in.w obiektach przetwórstwa spożywczego oraz służby zdrowia. Okładziny i wykładziny ceramiczne były bezproblemowo użytkowane w tego typu pomieszczeniach przez dziesiątki lat. Ostatnio jednak coraz częściej stosowane są systemy z żywic syntetycznych, które wraz z ciągle rozwijającym się segmentem wykładzin rolowych stanowią główną konkurencję dla płytek ceramicznych w pomieszczeniach służby zdrowia oraz przetwórstwa spożywczego. Należy jednak pamiętać, że rynek płytek ceramicznych również ulega ewolucji. Wprowadzane są nowe technologie produkcji (artykuł Rafała Butkiewicza pt. "Płytki ze szkliwem antybakteryjnym i samoczyszczącym
Hydrotect®" ), płytki mają coraz lepsze właściwości użytkowe, zwiększa się paleta wzorów i barw.
 Właściwości jakimi powinny się charakteryzować okładziny ścian i posadzki w obiektach przemysłu spożywczego oraz służby zdrowia to m.in. jak najniższa nasiąkliwość wodna, odporność na ścieranie (nie dotyczy ścian), wytrzymałość na zginanie, odporność na wysoką temperaturę (szok termiczny), odporność na środki chemiczne oraz na plamienie (tabela). Działanie środowiska agresywnego oraz wysokie wymagania dotyczące higieny posadzek i ścian w pomieszczeniach przemysłu spożywczego oraz służby zdrowia,wymuszają stosowanie odpowiednich rozwiązań.