Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2025 
(styczeń-marzec)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2025, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2024”; duży blok o rynku płytek ceramicznych i jego perspektywach . Ponadto w numerze znajdziecie Państwo artykuły dotyczące układania płytek , zagadnień związanych z reklamacjami oraz relację z targów CEVISAMA 2025. Życzymy miłej lektury i zapraszamy do prenumeraty na 2025 rok.

 

 

Płytki ceramiczne w przemyśle spożywczym

Nim dokonamy właściwego wyboru płytek, należy zdecydować, jakie wymagania muszą spełniać okładziny posadzek i ścian. Są to przede wszystkim wymagania dotyczące higieny, bezpieczeństwa antypoślizgowego, a w niektórych zakładach spożywczych również odporności na działanie określonych związków chemicznych, mrozoodporności oraz antystatyczności. Wymagania higieniczne są częściowo określone krajowymi przepisami, a częściowo ujęte w standardach Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwanego systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points).

Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!