Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 4/2025
(październik-grudzień)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 4/2025. W numerze: wyniki konkursu fotograficznego "Zapomniane piękno" i "Moje płytki", oraz nominowane kolekcje w II edycji konkursu Perły Ceramiki UE. Wywiady, analizy rynku, porady, a także najnowsze informacje prawne dotyczące mediacji. Zachęcamy do lektury i prenumeraty!

Kwartalnik "Wokół Płytek Ceramicznych" to profesjonalne ogólnopolskie czasopismo o rynku płytek ceramicznych, technologiach ich produkcji, układaniu oraz prawidłowym stosowaniu. Skierowane jest do architektów, projektantów i wykonawców okładzin ceramicznych, producentów płytek ceramicznych, wyrobów chemii budowlanej i akcesoriów do układania płytek, inwestorów, dystrybutorów i sprzedawców oraz wszystkich zainteresowanych nowoczesnym wzornictwem i profesjonalnym wykonaniem okładzin ceramicznych.

Październik - Grudzień 2025

Okładka I - Kolekcja Masovia, Tubądzin

Okładka II - VCG poland

KONKURS PERŁY CERAMIKI UE 2025 – NOMINACJE

2. Nominacje w II edycji konkursu PERŁY CERAMIKI UE 2025

7. Konkurs Fotograficzny

RYNEK

8. Produkcja płytek ceramicznych i zapraw murarskich w okresie styczeń – wrzesień 2025 roku

I edycja konkursu PERŁY CERAMIKI UE 2026 (reklama)

10. Turecki rynek płytek ceramicznych – stan i perspektywy

13. Czy działają cła antydumpingowe?

PREZENTACJE

14. Siła partnerstwa, unikatowość designu. Jak VCG Poland redefiniuje standardy na rynku ceramiki (artykuł sponsorowany)

16. Moje kolekcje płytek ceramicznych to materiał dla architektów, z których budują nowe historie

18. Od majoliki do reliefu. Moja praktyka zdobienia ceramiki i praca z kolorem

WYDARZENIA

19. Ulice Dziewulskiego i Lange w Opocznie; Glina i spiek w Muzeum Etnograficznym; Kupuj bezpiecznie

PRAWO

20. Mediacja jako koncyliacyjny sposób rozwiązywania sporów między przedsiębiorcami

SIGMA-NOT (reklama)

SKSM SOBÓTKA (reklama)

PRAKTYKA

22. Izolacja w pomieszczeniach mokrych

DNA GLAZURNIKA

26. „Naszym celem jest zmiana sposobu edukacji i poprawa jakości usług przyszłych wykonawców”

NOWE TECHNOLOGIE

28. Właściwości użytkowe płytek z kompozytu SPC

30. Nowoczesne pomysły na wykończenie ścian i podłóg

32. Robot, który sam układa płytki

PORADY

33. Płytki ceramiczne we wnętrzach inwestycyjnych i prywatnych – różnice, podobieństwa i praktyczne wnioski

35. Kiedy ekspozycja może być źródłem problemów

36. Kolor ma znaczenie – wpływ kolorystyki we wnętrzu na nastrój i samopoczucie

39. Szkolenia i rozwój projektanta wnętrz – jak zdobywać kompetencje w branży

TARGI

40. Cersaie 2025

REALIZACJE

41. Niebiesko

PŁYTKI HISTORYCZNE

42. Krótki zarys historii płytek ceramicznych – współczesność

44. PRENUMERATA

SIGMA-NOT (reklama)

SKSM SOBÓTKA (reklama)